Kwas Cytrynowy
Kwas cytrynowy to szeroko stosowany składnik w przemyśle paszowym oraz spożywczym. Kwas cytrynowy jako składnik mieszanek paszowych działa konserwująco, zwiększa przyswajalność fosforu, a także stymuluje funkcje trzustki. Poprawia walory smakowe paszy, co wpływa na jej zwiększoną konsumpcję i efektywny wzrost masy zwierząt hodowlanych. Stosowany jest w ilościach 0,2-0,8% masy paszy.
Dzięki działaniu przeciwutleniającemy przedłuża świeżość produktów. Stosowany jest również jako regulator kwasowości
z właściwościami zakwaszającymi. Jest świetnym środkiem konserwującym, utrwalającym i stabilizującym.
Kwas cytrynowy powoduje zachowanie żywych i naturalnych kolorów, podkreśla naturalny smak produktów mięsnych
i rybnych. W przemyśle spożywczym występuje pod oznaczeniem E330.
Stosowany jest również, jako składnik preparatów czyszczących, ponieważ bardzo dobrze usuwa kamień.