top of page
AdobeStock_189569919.jpeg

Kwas Cytrynowy

Kwas cytrynowy to szeroko stosowany składnik w przemyśle paszowym oraz spożywczym. Kwas cytrynowy jako składnik mieszanek paszowych działa konserwująco, zwiększa przyswajalność fosforu, a także stymuluje funkcje trzustki. Poprawia walory smakowe paszy, co wpływa na jej zwiększoną konsumpcję i efektywny wzrost masy zwierząt hodowlanych. Stosowany jest w ilościach 0,2-0,8% masy paszy. 

 

Dzięki działaniu przeciwutleniającemy przedłuża świeżość produktów. Stosowany jest również jako regulator kwasowości

z właściwościami zakwaszającymi. Jest świetnym środkiem konserwującym, utrwalającym i stabilizującym.

Kwas cytrynowy powoduje zachowanie żywych i naturalnych kolorów, podkreśla naturalny smak produktów mięsnych

i rybnych. ​W przemyśle spożywczym występuje pod oznaczeniem E330.

 

Stosowany jest również, jako składnik preparatów czyszczących, ponieważ bardzo dobrze usuwa kamień. 

bottom of page