top of page
AdobeStock_395520690_Preview.jpeg

Kwas Mrówkowy

Kwas Mrówkowy 85% jest to organiczny związek chemiczny wykorzystywany w przemyśle spożywczym oraz paszowym. 

 

Posiada silne właściwości grzybobójcze oraz bakteriobójcze. 

Często wykorzystywany jako środek konserwujący oraz zakwaszający. Doskonale rozpuszcza się w wodzie. Stosowany jako dodatek do żywności występuje pod oznaczeniem E236.

AdobeStock_270845416.jpeg

Karwakrol

Karwakrol to organiczny związek chemiczny, który ma szerokie zastosowanie przemyśle paszowym oraz spożywczym. 

Jest stosowany jako środek dezynfekujący, grzybobójczy i składnik zapachowy kosmetyków.

 

Dodawany do pasz ma działanie przeciwbakteryjne, przeciwwirusowe, przeciwgrzybicze, przeciwzapalne

oraz pobudza ośrodki naczynioruchowe. Karwakrol działa 

przeciwrobaczo względem nicieni, przeciwbólowo odkażająco i niszczy bakterie ropne. 

Karwakrol to związek bezpieczny do spożycia. Występuje

w macierzance, lebiodce, tyminaku i kminku. Uzyskał pozytywną ocenę Urzędu do Spraw Żywności i Leków USA (FDA), a także Europejskiego Urzędu ds. Bezpieczeństwa Żywności (EFSA) jako składnik produktów żywnościowych. Wykorzystywany jest jako środek konserwujący i zapobiegający rozwój bakterii, które psują żywność i wykazują właściwości patogenne. Jest też środkiem zapobiegającym brunatnieniu mięsa. Ma pozytywny wpływ

na właściwości odżywcze i organoleptyczne produktów spożywczych. 

bottom of page